Széchenyi 2020

Az okos otthon világítás előnyei.

Okos otthon megoldások: világítások vezérlése.

Az okos otthon világítás előnyei.

A 21. században egyre inkább találkozni olyan megoldásokkal, melyekre korábban gondolni sem mertünk volna. Különösen igaz ez a világítástechnikára, több téren is tapasztalhatjuk, hogy elképesztő fejlődésen ment keresztül a LED technológia.

Az okos otthonok megjelenésével és elterjedésével pedig még inkább a jövőben érezhetjük magunkat, ugyanis születtek olyan különböző megoldások, melyekkel bármikor, bárhonnan tudjuk irányítani otthonunk, irodánk vagy akár nyaralónk világítótesteit.

Emlékezzünk vissza hányszor fordult már elő, hogy a nappaliban a kanapéra huppanva látjuk, hogy felkapcsolva maradt a világítás a hálószobában vagy a konyhában és most gondoljuk át hányszor volt kedvünk visszamenni azt lekapcsolni. Itt kerül képbe az okos otthon ugyanis, nem kell felállnunk csupán felkapni a közelünkben lévő tabletet vagy telefont és lekapcsolni az úgy felejtett világítást.

Nyilván ez csak egy egyszerű példa, ennél sokkal több és komplexebb dolgokat lehet véghezvinni az okos otthon rendszereken keresztül.

Hitec Smart Home okos világítás lehetőségei

Kezdésként leszögezném, hogy a Hitec okos otthon rendszerénél a meglévő világítótesteket legyen az hagyományos izzó, LED izzó vagy akár LED szalag nem kell lecserélni a teljes élmény eléréséhez.

Ugyanis a Hitec Smart Home rendszernél nem a beépített fogyasztók az okosak, hanem maga a vezérlő.







Izzóknál lehetőséget biztosít a rendszer a távoli fel-, illetve lekapcsolásra, valamint időzítheted is a lámpaoltást.

Esetleg szabhatsz meg időintervallumokat, melyek között bármi történjen nem lehet az adott fényforrást felkapcsolni.

Miért is menne napközben az udvaron vagy a teraszon a világítás mikor úgy is süt a nap?

A felkapcsolt lámpákat gyorsmenüből is el tudod érni, így, ha elmentél otthonról és nem vagy benne biztos, hogy a fürdőszobában lekapcsoltad-e a világítást csak belépsz a webes felületre és gyorsan le tudod ellenőrizni (vagy lekapapcsolni)












LED szalagoknál lehetőség van fényerőszabályzásra, RGB-s szalagok esetén pedig akár színváltoztatásra, animációkra is.
Sőt a véletlenszerűen kikevert és megtetszett színeket sem kell többször keresgélned ugyanis elmentheted egy gombra és egyetlen érintéssel bármikor beállíthatod. Ezek a funkciók nagyon kellemesen tudnak hatni a hangulatunkra.

Állíthatod a fényerőszabályozás sebességét is.

Az éjszakai funkció is egyetlen érintéssel aktiválható, ekkor a LED szalag egy – előre konfigurálható (1-30) % – minimális fényerővel világít csak.

Ez tökéletes irányfényt adhat éjszaka, amikor egy pohár vizet szeretnénk inni a konyhába, vagy biztonságot nyújthat éjszakára a gyereknek aki fél a sötétben.





Végül néhány indok, amiért megéri „okosítani” otthonunk világítását:

Megtakarítás: Akármilyen energiatakarékos izzót is választunk, ha az világít bizony fogyaszt is és ez meg is jelenik a villanyszámlán. Az okos otthonnal pedig tudod minimalizálni a feleslegesen felkapcsolt világítások mennyiségét.

Kényelem: Ezt már említettük fentebb, hogy bármikor, bárhonnan tudod vezérelni a világításokat.

Hangulat: Haza esve a munkából vagy éppen bulira készülve az adott hangulatod arcára tudod formálni a helységek hangulatvilágításait.

Biztonság: Itt szintén a távvezérlés kerül előtérbe. Az ország másik végén vagy akár külföldön vagy és üresen a

házad? A telefonoddal ugyan úgy tudod kapcsolgatni a különböző helyiségek világításait, mintha csak otthon lennél.