Széchenyi 2020

Mi is az az okos otthon?

Otthonunk elektromos készülékeinek irányítása okoseszközről.

Az okosotthon lényegében az otthonunkban megtalálható technológiák távvezérléssel történő működtetése. A rendszerek lehetővé teszik, hogy okoseszközödről, akár számítógépedről, okostelefonodról vagy tabletedről vezéreld különböző berendezéseid.

Egy smart home rendszerhez rengeteg dolgot hozzá lehet rendelni, ezzel megkönnyebbítve mindennapjainkat.

Nézzük a legalapvetőbb okosotthon funkciókat.

Fényforrások vezérlése

Manapság ugye már nem ritka, hogy egy adott helyiségben, akár két-három különböző fényforrás is található egészen a spotoktól, mennyezeti lámpatesteken, falikarokon át a LED-es hangulatvilágításokig, valamint az sem ritka, hogy ezeket szeretnénk több helyről is kapcsolni így rengeteg kapcsoló van felszerelve a falakra. Ezt is ki tudjuk küszöbölni rendszerünkkel, ugyanis a kanapén fekve nem kell elmenni a kapcsolóig (ha egyáltalán van a közelben) csak elővesszük az okostelefonunkat és fel, illetve lekapcsoljuk az adott világítási kört.

A már említett hangulatvilágítások elterjedése is fokozatosan nő, nem kizárt, hogy egy helyiségen belül több LED szalagot is elhelyezünk különböző célokból. A mennyezeten, a tükör mögött, a tálaló szekrényekben vagy akár az ágyunknál. Most képzeljük el, hogy ezeket a hangulatfényeket nem csak felkapcsoljuk, hanem aktuális hangulatunknak megfelelően szabályozzuk is. Beállíthatjuk a színét, a fényerejét vagy akár alváshoz választhatjuk az éjszakai módot, ami éppen csak irányfényként szolgál.

Árnyékolók vezérlése

Gondoljunk bele mennyit babrálunk reggelente és esténként a redőnyökkel, a függönyökkel és a különböző árnyékolókkal. Ezeket az időket is megspórolhatjuk akár egy gombnyomással vagy egy előre megrajzolt grafikon alapján automatikusan megoldja a rendszer. Az automatikus megoldás a legkényelmesebb csak egyszerűen berajzoljuk, hogy melyik redőnyünk mikor és meddig menjen fel, illetve le. Egy napra akár több pozíciót is felvehetünk, így, ha azt szeretnénk, hogy reggel fokozatosan jöjjön fel a redőnyünk és szép lassan teljen meg a hálószobánk vagy a nappalink fénnyel az is egyszerűen megoldható.

Óriási előny az is, ha nem vagyunk otthon, de jön a vihar és nem zártuk be az ablakokat és távolról mindezt egy gombnyomással megoldhatjuk, sőt akár a redőnyt is lehúzhatjuk az egész házunkon körbe, hogy megóvjuk az ablakainkat.

Fűtési rendszer szabályozása

Egy okosotthonnál alapfunkciónak számít már a fűtésvezérlés is, ami sokkal kényelmesebbé teszi mindennapjainkat nem beszélve arról, hogy mennyi pénzt és energiát spórolhatunk azzal, hogy a helységeinket külön-külön tudjuk fűteni. Előre megtervezhetjük, hogy mikor érünk haza, mikor nem vagyunk otthon akár a hét minden napjára más-más fűtési grafikont rajzolhatunk, amit a vezérlő követni fog. Amennyiben még is máshogyan alakul a napunk és szeretnénk, hogy mire hazaérünk meleg legyen bizonyos helyiségekben csak annyi a dolgunk, hogy indulás előtt előkapjuk az okostelefonunkat és kézi üzemmódban feljebb vesszük a hőfokot.