Széchenyi 2020

Kellemest a hasznossal

Amikor belekezdünk álmaink otthonának építésébe vagy felújításába rengeteg kérdés merül fel. Az egyik ilyen egyre gyakrabban felmerülő kérdés az intelligens, okos otthon dilemmája.

Kellemest a hasznossal

Korábbi bejegyzéseinkben olvashattatok arról, hogy, milyen előnyökkel járhat otthonunk különböző rendszerinek (világítás, árnyékolás, fűtés stb.) vezérlése, akár lokálisan akár otthonunktól távol.

Amennyiben otthonunkat nem úgy terveztük, hogy az okos otthon legyen, akkor egy remek alkalom lehet erre egy felújítás, ugyanis ilyenkor mehet a fúrás-faragás (persze ha van rá szükség). Ekkor érdemes számba venni, hogy „mi az, ami hiányzik?”, „mi mindent is szeretnénk kényelmesebbé és okosabbá tenni otthonunkban?”. Ezen kérdések tisztázása után már csak annyi dolgunk van, hogy számba vegyük az okosotthon megoldások kínálta lehetőségeket és kiválasszuk a számunkra legmegfelelőbb rendszert.

Milyen rendszert válasszunk?

A rendszerek kiválasztásánál érdemes lehet arra törekedni, hogy a vásárolt rendszert könnyen kezelhető legyen, ne kelljen az üzembehelyezéshez programozói vagy mérnöki segítség. Ugyanakkor legyen kompakt és ha már felújítunk a szép esztétikai megjelenés sem hátrány.

Amennyiben nem rendelkezünk naprakész ismeretekkel a rendszerek feltérképezése során érdemes lehet szakember véleményét is kikérni, hogy egy modern rendszert vásároljunk, amely akár készen áll az új funkciók fogadására és kezelésére, hiszen rohamosan fejlődő ágazatról van szó.

Lehetőség szerint érdemes vezetékes rendszert választani. Kiépítése valamivel több munkával jár, de cserében egy sokkal stabilabb és megbízhatóbb smart home rendszerünk lesz. Nem kell majd bajlódjunk jelerőségekkel, merülő akkumulátorokkal és elemekkel, valamint biztosított lesz a folyamatos kommunikáció az eszközeink és a vezérlő között.

Milyen mértékű átalakításban gondolkodjunk?

Az okos otthon rendszerek számtalan funkciót kínálnak a felhasználóknak. Vannak olyan megoldások, melyek egy-egy adott berendezés távirányítását teszik lehetővé. Például egy applikáció a klímánkhoz vagy okosizzók. Ezek azonban még nem alkotnak smart home rendszert.

Ahhoz, hogy okos otthon rendszerről beszélhessünk ezeket a részegységeket össze kell hangolnunk egymással. Ezért érdemes úgy kialakítani vagy átalakítani a lakásunkat, hogy a lehető legtöbb dolog készen álljon arra, hogy kényelmesebbé tegye mindennapjainkat. Nem fontos egy lépésben mindent teljesíteni, de ajánlott a kábelezések előkészítése, ugyanis ha a megfelelő vezetékek a helyükön vannak onnantól kezdve már csak rajtunk múlik mikor okosítjuk otthonunk különböző részeit.