Széchenyi 2020

Az okos otthon fűtésvezérlés előnyei.

Okos otthon megoldások: fűtés vezérlés, szabályozás.

Az okos otthon fűtésvezérlés előnyei.

Az okos otthonok egyik legalapvetőbb funkciója a fűtésvezérlés. Napjainkban otthonunk fűtésének megvalósítására nagyon széles választék áll rendelkezésünkre a hagyományos radiátoroktól a padlófűtésen át egészen az elektromos panelekig vagy az infrafűtésig. Az okos otthon fűtésvezérlés lényege, hogy otthonunk automatikusan tartja az előre beállított hőmérsékletet legyen az központilag vezérelve vagy külön-külön helységenként.


Hitec Smart Home okos fűtés lehetőségei


A Hitec Smart Home rendszerrel a fűtésvezérlés nagyon kényelmes és felettébb egyszerű. A termosztátokat tudjuk manuálisan is állítani vagy működhetnek automata üzemmódban is.

Az automatikus vezérlés egy grafikon alapján történik. A grafikonon tetszés szerint megrajzolhatjuk a hőmérsékletgörbénket. Akár minden termosztátra és minden napra készíthetünk külön-külön grafikont.


 


Lehetőség van egy helységen belül különböző fűtési körök egymástól független szabályzására is. Ehhez a 2 szenzoros szobatermosztátra van szükség, ahol az egyik szenzor a helyiség levegőjének a másik pedig a padló hőmérsékletét méri.
Szellőztetés esetén a termosztát egyetlen mozdulattal kikapcsolható akár magán az eszközön, akár a webes felületen. Ilyenkor nem indul el a fűtés, miután bezártuk az ablakokat és visszakapcsoltuk a termosztátot az eszköz egyből figyeli a grafikont és szükség esetén nyitja a megfelelő szelepeket és indítja a szivattyúkat.


Mi szükséges a Hitec Smart Home fűtésvezérlési rendszer kialakításához?


  1. Számba kell venni, hogy mely helységeket szeretnénk külön fűteni. Itt minden helységben ki kell alakítani egy szerelvénydobozt a termosztátoknak és oda behúzni egy UTP kábelt.
  2. A kialakított fűtési körök osztójánál fel kell szerelni egy szelepet, ami nyitni és zárni tudja az adott kört. Minden vezérelni kívánt kör külön szelepet igényel.
  3. Kazánt összekötni a vezérlővel. Hagyományos fűtési kazán esetén egy start jel, kombinációs kazán esetén pedig az engedélyező jelet is a HSH modul kezeli.
  4. Szükség van egy HSH-R16 modulra, ami el tudja végezni a szelepek és a szivattyúk vezérlését (meglévő rendszer esetén, bármely relés HSH modul képes ezt a feladatot ellátni).


Végül néhány indok, amiért megéri „okosítani” otthonunk fűtését:


Megtakarítás: Azokat a helységeket, melyekben nem szeretnénk tartani a kellemes szobahőmérsékletet csak egyszerűen beállítjuk a kért hőmérsékletet és a rendszer csak azt az egy fűtési kört kapcsolja le.

Kényelem: TV nézés vagy éppen reggeli közben csak előkapjuk a telefonunkat és beállítjuk a kívánt hőmérsékletet és a rendszer egyből elkezd fűteni vagy leállítja a fűtési folyamatot.

Távoli vezérlés: Legnagyobb előnye, hogy elutazás esetén nem kell felkapcsolva hagyni a fűtésünket, ha nem akarunk hideg házba érkezni. Csupán annyi a dolgunk, hogy érkezés előtt telefonunkkal beállítjuk a megfelelő hőmérséklet értéket és már is meleg fogadtatás vár otthon minket.